6LoWPAN

IPv6 for Low Power Local Area Network: a communication protocol for low power embedded systems.

In dit project bestuderen we de mogelijkheden en beperkingen van een IP-gebaseerd protocol voor de draadloze technologie 802.15.4, nl. 6LowPan. Het is een eerder nieuw, open standaard en low cost protocol dat toelaat om IPv6-pakketten te versturen, boven op de 802.15.4 radiosignalen. Aangezien dit IP-gebaseerd is, is er geen extra laag of logica nodig voor communicatie met een node in of buiten het netwerk. Dit is een groot voordeel vergeleken met het Zigbee-protocol, dat tevens ook licenties vereist.

Als toepassing plannen we om enkele IP-gebaseerde draadloze sensor- en actuator netwerken op te bouwen dat de automatisering van draadloze systemen, gekoppeld aan elektrische apparaten, regelt. Het netwerk is dan vervolgens vanaf een server beschikbaar, waarop de status van de verschillende nodes gemonitord en gecontroleerd kan worden. Verschillende uitdagingen met betrekking tot onder andere de energieconsumptie en beveiligingsaspecten zullen onder de loep genomen worden. Het systeem zal uitgebreid geëvalueerd worden naar verschillende parameters zoals onder andere gebruiksvriendelijkheid, bereik, schaalbaarheid, kostprijs en energieverbruik.

De doelgroep van bedrijven omvat onder andere ontwikkelaars van domotica systemen, netwerk consultancy bedrijven, ontwikkelaars van webservices, chipontwikkelaars, bedrijven die producten leveren die ingeschakeld kunnen worden in het netwerk, ontwikkelaars van beveiligingsoplossingen, etc.