Slack

Overzicht

Toegang tot informatie is nog nooit zo belangrijk geweest als vandaag voor een ingenieur. Je krijgt voortdurend nieuwe vragen of problemen voorgeschoteld waarop je een antwoord of oplossing moet bedenken. Er wordt wel eens gezegd dat de definitie van een ingenieur iemand is die beter kan googelen als het gemiddelde, en daar zit zeker een grond van waarheid in. We moedigen je dus sterk aan om eerst zelf op zoek te gaan naar antwoorden en oplossingen. Maar als het ├ęcht te moeilijk blijkt, of als je misschien een sleutel of belangrijke aanwijzing hebt gemist, dan moet je je medestudenten en docenten kunnen inroepen voor hulp. Het platform bij uitstek hiervoor is Slack.

Slack is niet meer dan een extern beheerde IRC-client die in een modern jasje gestoken werd. De basisprincipes zijn echter hetzelfde als bij IRC: gebruikers treden toe tot kanalen ("channels") waarin ze vervolgens rechtstreeks met elkaar kunnen discussi\"eren maar ook resources zoals links of bestanden kunnen uitwisselen. Voor de voornaamste vakken is er een channel voorzien waarin je naar hartelust kan deelnemen aan discussies of je vragen kan stellen.

Account

Op Slack zijn kanalen gegroepeerd in "teams", en het team voor de INDI-vakken heet INDI-courses. Vooraleer je erin kan inloggen moet je eerst zelf een Slack-account aanmaken. Dit moet met je VUB-e-mailadres, en kan onderaan de sign-in pagina via de link Create an account. Met die account heb je dan automatisch toegang tot de discussiekanalen voor alle vakken.

Desktop Client

Je kan Slack gebruiken via de webinterface, maar dit is onhandig omdat je dan steeds op zoek moet naar dat tabblad in de zee van andere tabbladen die je ongetwijfeld hebt openstaan in je browser. Via de webinterface is het ook niet evident om tegelijk ingelogd te blijven in verschillende teams. We raden je daarom aan om de desktop client voor Slack te downloaden. Omdat Slack (helaas) geen open source software is, zit het package dus niet in de Universe en dien je het manueel te downloaden van de Slack website. De installer is dezelfde als die voor Ubuntu. Let erop de juiste versie (32-bit of 64-bit) te kiezen.

Eens ge\"installeerd kan je inloggen in het team INDI-courses via Window => Sign in to Another Team. Hiervoor moet je dus eerste zelf een account aangemaakt hebben. Je kan inloggen met je wachtwoord, of een speciale sign in link naar je e-mailadres laten sturen waarmee je automatisch kan inloggen in de Slack client.

Om zeker geen belangrijke info te missen, is het handig om Slack automatisch samen met Linux Mint te laten starten. Dit kan je configureren in de Slack Preferences via File => Preferences => Linux App en vervolgens de optie Launch app on login aan te vinken.

Er is overigens ook een Slack client beschikbaar voor de mobiele versie van Linux, Cyanogen, waarmee je ook op je smartphone discussies kan meevolgen.